VIP-fil och snöfall

Så fort det bildas bilköer finns det folk som har mer bråttom än andra och gör allt för att komma före. Finns det bussfil eller vägren, så är det alltid någon som anser att det är deras egna VIP-fil.

Så var fallet i onsdags på E6:an i södergående riktning, strax före Helsingborg. En tankbil hade lagt sig över hela motorvägen, så hela motorvägen stängdes av i bägge riktningar och leddes om. Givetvis bildades det köer och det dröjde inte länge förrän den tvåfiliga motorvägen blev trefilig, tack vare vägrenen.

Volvon går ut och blockerar VIP-filen

Volvon går ut och blockerar VIP-filen

Eftersom det kom utryckningsfordon mellan varven, vågade inte jag gå ut på vägrenen och blockera VIP-trafikanterna, men en personbil (Volvon på bilden ovan) gjorde tillslut det och jag lade mig precis bakom, så ingen kunde smita in mellan oss.

VIP-personen har lyckats tränga sig fram tillslut

VIP-personen har lyckats tränga sig fram tillslut

Vi lyckades hålla en ilsken Golf bakom oss hela vägen till avfarten där trafiken leddes om, men där var jag tvungen att släppa in trafik från vänsterfilen och Golfen lyckades pressa sig emellan och kastade sig in framför Volvon som varit med och blockerat hela vägen. Golfen syns inte så väl i bild, men det är bilen framför Volvon och har reggnummer UXA015 – ett riktigt rikspucko.

Problem i snön

Problem i snön

På väg upp genom landet, under torsdag kväll och fredag morgon, möttes jag av snö och mer snö. Under dagen hade det varit stora trafikproblem runt Mälardalen och när jag passerade Södertälje vid tretiden på morgonen höll bärgarna på för fullt att få loss en långtradare som fastnat i en backe.

Annars var det lugnt i trafiken under natten, men jag var nära att bli prejad av vägen när en långtradare körde om mig och dundrade in i ett par decimeter halvblöt snö som täckte hela hans körbana. Hela ekipaget slingrade fram som en orm. Jag bromsade så mycket jag vågade och såg mitt släp fladdra som en vimpel i vinden, men fick ner farten och kunde snart blinka in den andre som hade stora bekymmer att hålla sig på vägen. Tack och lov kom han förbi och lyckades komma över i min körbana, men släpet fortsatte ut på vägrenen och fladdrade åter i snömassorna ett par sekunder innan hela ekipaget åter befann sig på körbanan.

Lite otäckt och jag kan för mitt liv inte begripa varför han skulle köra om. Framför oss låg ett antal långtradare i samma hastighet som mig, så han kom bara förbi mig och det var ju på håret det också…

Jag drar mig för att kritisera lastbilschaufförer, men den här chauffören förtjänar en känga i arslet!

Fler som hade problem att komma till...

Fler som hade problem att komma till...

Väl framme i Tumba skulle jag backa in släpet för att lossa 16 sjöpall med bananer. På bilen hade jag drygt 12 ton andra grönsaker, så med pressad boggi hade jag drygt 19 ton på driven, men det hjälpte inte mycket när jag började backa. Gick bra nästan hela vägen, men när jag hade några meter kvar till kajen, så började det spinna och jag stod still. Hjälpte inte att rulla fram ett par meter utan fick köra ett tiotal meter framåt, åt vänster, in mellan släp och långtradare och vinkelbacka tillbaka igen hela vägen, för att åter fastna några meter framför kajen. Synnerligen irriterande och det tog närmare 30 minuter innan jag kommit till kaj.

Det är roligt med snö, men det ställer onekligen till det ibland, men desto roligare när man tillslut lyckats 🙂

SvD, Aftonbladet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.