Autopilot för minskade köer

Vart tog vägmarkeringarna vägen?

Vart tog vägmarkeringarna vägen?

Volvo och Haldex har varit med och utvecklat ett autopilotsystem för bilar, kallat HAVEit, Highly Automated Vehicles for Intelligent Transport, som ska hjälpa föraren att köra bil.

Systemet ska klara av att köra själv upp till 130 km/t och kunna hålla reda på avstånd till framförvarande och även hålla reda på var bilen befinner sig mellan vägmarkeringarna. Det sistnämnda, att hålla reda på vägmarkeringarna, lär ju fallera kapitalt i vårt vinterland eftersom vägmarkeringarna dels har samma färg som snö och för att vägmarkeringarna täcks av snö och is, så det spelar egentligen ingen roll vilken färg de har.

Men om systemet kan hålla reda på avståndet till framförvarande och anpassa både hastighet och avstånd, så är det en enorm succé eftersom det kommer minska bilköerna radikalt!

Problemet är egentligen inte avståndet till framförvarande utan problemet ligger hos oss förare, som inte reagerar tillräckligt snabbt och exakt. Skulle vi kunna hålla ett jämnare avstånd till framförvarande, så skulle vi kunna ligga mycket närmare varandra, men eftersom vi har så dålig reaktionsförmåga eller dålig uppmärksamhet, så misslyckas vi kapitalt och bromsar för hårt och för sent, gasar för mycket och för länge och står sålunda still i tid och otid trots att bilarna framför rullar vidare.

Läs mer om projektet HAVEit.

Expressen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.