Funderar på att skriva en grundkurs i programmering

Vill lära dig programmera PHP eller Visual Basic?

Vill lära dig programmera PHP eller Visual Basic?

Det här är första steget till vad jag hoppas kommer bli en grundkurs i programmering och hela syftet med det här inlägget är att försöka få ner på ”papper” vad det är jag har tänkt mig.

Till att börja med har jag bestämt mig för att skriva kursen på svenska. Det innebär förstås att jag, precis som med bloggen i övrigt, begränsar målgruppen till den svenskspråkiga, men å andra sidan finns det redan hur många mer eller mindre avancerade programmeringskurser som helst på engelska, så jag skulle nog enbart skriva för mitt egna stora nöjes skull.

På svenska finns det inte fullt lika många kurser om programmering, så det kan finnas ett behov, vilket jag märkte när jag skrev en grundkurs för Lightroom 2 för ett antal år sedan. Den har jag dock valt att ta bort eftersom den gällde för Lightroom 2 och idag är det Lightroom 4 som gäller och någon kurs om Lightroom 4 har jag aldrig kommit mig för att skriva.

Språket är som sagt valt till svenska, så nästa steg blir att välja vilket programmeringsspråk jag vill försöka lära ut och det har vållat större beslutsångest än huruvida jag ska skriva på svenska eller engelska.

Jag har absolut störst erfarenhet av Microsofts Visual Basic, VB.Net eller vad man nu kallar det, men de senaste åren har jag mest programmerat i PHP, som är ett C-språk. C eller C++ har jag inte ens övervägt eftersom jag anser att det är overkill för program jag själv skriver eller är intresserad av att skriva. C++ är förstås ett otroligt kraftfullt språk, men ska du skriva ett program som validerar HTML-kod, ett registerprogram eller ett ekonomiprogram, så är C++ totalt onödigt och innebär bara en otrolig massa extratid.

Ska jag programmera för webben, så föredrar jag PHP vilket till stor del beror på att WordPress är skrivet i PHP och det är det jag använder som plattform sedan några år tillbaks.

Microsofts motsvarighet, ASP.Net tycker jag bara känns rörigt, men ska jag vara helt ärlig, så orkade jag aldrig sätta mig in i det när jag skrev ASP – föregångaren till ASP.Net – så dess styrkor och svagheter kan jag faktiskt inte uttala mig om. Än mindre skriva en kurs om.

De tyngst vägande argumenten för Visual Basic är att det är lätt att lära sig, det går snabbt att skriva program och det är tillräckligt kraftfullt. Vill du lära dig att programmera spel och/eller 3D-program, så ska du dock fokusera på C++ eller liknande, men då tillhör du heller inte målgruppen för min tilltänkta kurs.

Syftet med min kurs är att lära ut grunderna i programmering, alltså själva grundprinciperna för programmering och då spelar det egentligen ingen roll vilket språk man väljer, men i skrivande stund lutar jag mot PHP.

Själv började jag programmera omkring 1993 på en Amiga med Amos Pro, som programmet/språket hette. När jag gick över till PC och Windows 1996 fångade en datortidningsartikel min uppmärksamhet. Det var en artikel om programmering och jag kände genast igen koden från Amos Pro, men det var Visual Basic-kod. Likheterna var dock väldigt stora och det tog inte alltför lång tid att komma in i det.

Men trots att jag fortfarande kan Visual Basic bättre än PHP, så lutar jag åt att skriva en grundkurs i PHP på svenska. Anledningen är att jag tror det finns fler som är intresserade av att lära sig PHP än Visual Basic. Det är egentligen bara att se hur många bloggare det finns som sitter med WordPress som plattform, så förstår man att det borde finnas åtskilliga som är intresserade av att lära sig PHP.

Lär du dig PHP, så förstår du bättre hur WordPress fungerar och du kan börja skriva egna plugins, eller tillägg som det heter på svenska, till WordPress eller skapa egna teman med speciella funktioner. Eller ett helt eget projekt. Möjligheterna begränsas bara av din egna fantasi och skulle språkbegränsningarna i PHP sätta käppar i hjulen, så kan du ändå grunderna i programmering och kan lättare lära dig ytterligare språk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.