L. Tarquinius Priscus

Lucius Tarquinius Prisus den äldre var den första av de etruskiska kungarna i Rom och under hans regeringstid blomstrade staden. Enligt sägnen ska han ha anlänt Rom i en stridsvagn och en örn tog hans kappa, flög in över staden och när den återvände lade den kappan på hans huvud. Den kände teckentydaren Tanaquil tydde detta som ett omen på en framtida storhet för Tarquinius i framtiden.

Tarquinius kom från den etruskiska Etruria, men trots att han ärvt hela sin fars förmögenhet kunde han inte göra politisk karriär på grund av sin fars grekiska ursprung och han valde därför att emigrera till Rom där han uppmärksammades av kungen. Han gjorde uppenbarligen bra ifrån sig i kungens ögon och fick äran att bli kungasonens beskyddare.

När Ancius dog övertalade Tarquinius senaten att utse honom till kung, istället för den ännu unge kungasonen, och eftersom ingen av de tidigare kungarna ärvt tronen efter sina fäder, utan tillsats av folket, så gick senaten med på att ge honom kronan.

Enligt Livius, så utökade Tarquinius senaten med ytterligare hundra medlemmar från de ledande mindre familjerna, bland annat Octavi-familjen, varifrån Roms förste kejsare, Augustus, härstammade.

Tarquinius första krig stod mot den latinska grannstaden Apiolae som han stormade och erövrade. Han återvände till Rom med ett stort krigsbyte.

Sabinerna samlade ihop en stor militärstyrka, med etruskiska hjälptrupper, och anföll Tarquinius i självaste Rom och först efter mycket hårda gatustrider kunde Tarquinius tillslut slå tillbaka sabinerna. Stora delar av de etruskiska styrkorna hamnade i romerskt fångenskap och användes därefter som förhandlingsmedel i fredsförhandlingarna som följde och Tarquinius lyckades förhandla sig till staden Collatia.

Som följd av detta föll snart även de latinska städerna Corniculum, Ficulea, Cameria, Crstumerium, Ameriola, Medullia och Nomentum i Tarquinius och Roms händer.

Att Tarquinius tillfångatagit etruskiska soldater och använt dessa i fredsförhandlingarna med sabinerna retade etruskerna till den grad att de fem etruskiska städerna, som gått samman med sabinerna i kriget mot Rom, nu förklarade Rom krig. Ytterligare sju etruskiska städer anslöt sig och de lyckades erövra den romerska kolonin Fidenae, som senare kom att bli en central del för det fortsatta kriget. Efter flera blodiga slag kunde Tarquinius åter räkna sig som segrare och han tog lade under sig varje etruskisk stad som tagit del i kriget mot honom.

För varje avslutat krig återvände Tarquinius med stora krigsbyten till Rom och staden blomstrade.

Tarquinius sägs ha byggt Cirkus Maximus, den första och största stadion i Rom, tillägnad tävlingar med hästdragna stridsvagnar och andra ryttartävlingar.

Efter en stor översvämning i staden lät han dränera de lägre delarna av staden med hjälp av kloaksystem Cloaca Maxima, Roms största kloak. Han lät även bygga en stadsmur och påbörjade ett nytt tempel, tillägnat Jupiter Optimus Maximus på Capitolium. Templet sägs vara finansierat med krigsbyten från krigen mot sabinerna.

Flera av de romerska symbolerna, både militära och civila, sägs komma från den här tiden. Tarquinius var även den förste som firade en triumf enligt etruskiskt mode, vilket innebar att han åkte på en stridsvagn dragen av fyra hästar, bärandes en mantel i purpur och guld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.