Tullus Hostilius

Tullus var en krigarkung som utökade Roms territorium. Han anföll och erövrade Roms moderstad Alba Longa och tvångsförflyttade dess invånare till Caeliuskullen i Rom, en åtgärd som nästan fördubblade stadens befolkning.

I och med erövringen av Alba Longa kom Rom även i besittning av det heliga Albanoberget, där de latinska städernas förbund höll sina möten, och i och med detta kunde man inte bara tilltvinga sig medlemskap i förbundet utan även ta över kommandot.

Tullus var inte speciellt intresserad av religion och ansåg det vara under en kungs värdighet att ägna sig åt gudadyrkan, men vid ett stenras vid Albanoberget, hördes en mullrande röst från bergen som anklagade folket för att ha brustit i hängivenhet till sina forna gudar. Pestens slog därefter till i Rom och kungen insjuknade. Detta gjorde kungen väldigt vidskeplig och han läste igenom kung Numas kommentarer och beskrivningar av hur och vilka offer som skulle offras till vilka gudar. Tullus genomförde dock inte ceremonin korrekt när han skulle framlägga offer till guden Jupiter och som en följd av detta träffades han av blixten och förvandlades till aska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.