PageRank och dess betydelse för dina länkar

Google betygsätter de olika sidorna på nätet med hjälp av PageRank, ett värde som räknats ut med hjälp av en algoritm som beräknar värdet av länkar som pekar mot dina sidor.

Observera att PageRank gäller för respektive sida under en specifik domän och inte för alla sidorna under en viss domän. www.minsida.se kan ha PR5, men det betyder inte att www.minsida.se/undersida.php har det. Är det inte någon annan sida än www.minsida.se som länkar till undersida.php, så lär den inte ha speciellt hög PR. Den får visserligen lite länkkraft från förstasidan, men inte tillräckligt för att nå samma PR som förstasidan.

Det här kan vara bra att tänka på när du skriver inlägg för exempelvis andra bloggar eller artikelkataloger.

Så länge ditt inlägg och dina länkar syns på förstasidan, så skickar de länkkraft från den sidan till din, men så fort ditt inlägg hamnar som en undersida, så är det den enskilda sidans PR som räknas. Ännu värre blir det om inläggen visas som sammanfattningar utan länkar. Då har du aldrig några länkar på förstasidan utan de finns enbart i ditt inlägg som visas först när du går till den sidan, som alltså har en egen PR.

Det här gäller förstås inte bara artikelkataloger och gästbloggar utan gäller för alla sidor på nätet.

Att registrera din sida i diverse länkkataloger är ett enkelt sätt att marknadsföra din sida, men det ger sällan speciellt mycket eftersom sidan där din länk återfinns inte har speciellt hög PR, men eftersom det finns så många länkkataloger, så får du istället satsa på kvantitet istället för kvalité.

Google har dock börjat dra ner värdet på diverse länkkataloger och andra sidor som anses som ”skräp”, så nyttan med att registrera din sida på sådana sidor lär minska efter hand.

Jag har själv skrivit två inlägg som jag publicerat på två olika sidor. Den första skrev jag för artikelkungen.se där den visas som en sammanfattning utan länkar, så där syns inte mina länkar förrän man går in på själva inlägget.

Artikelkungen.se har i skrivande stund PR3 och min artikel har i skrivande stund inte någon PR alls eftersom sidan är ny, men jag skulle bli synnerligen förvånad om den fick mer än PR0 när Google väl indexerat och räknat ut dess värde.

Min andra artikel publicerade jag på ienkoping.se och där visas den i sin helhet. I skrivande stund är det dessutom det första inlägget, så den syns på förstasidan och av just denna anledning är jag lite extra nyfiken på hur stor inverkan det kan ha på min PR.

Den här bloggen är ny i Googles ögon och har därför bara PR0 och min förhoppning är att jag ska kunna se vad det är som påverkar min PR – om något nu gör det. Två inlänkar är ingenting, men jag vill inte spamma nätet med länkar eftersom jag då får svårt att lista ut vad som orsakat en eventuell förändring av min PR.

Det finns mycket att läsa på nätet om länkbyggande, men jag har avsiktligt undvikit att läsa om de mer eller mindre automatiserade systemen som finns eftersom jag tycker det handlar om rent och skärt fusk, som Google dessutom jobbar hårt för att stävja, så det är inget jag är intresserad av och inget jag rekommenderar dig att testa.

2 kommentarer

  • Tror att effekten av länken från ienkoping kan variera då Google för närvaramde har lite problem att veta vad det är för slags sida efter att jag tog bort ursprungliga innehållet. En annan sak utan att studerat närmare så ser jag att du dels har 1 sida sökmotoroptimering samt en kategorisida sökmotoroptimering.

  • Ja, när innehållet tas bort och eventuella inlänkar bryts, så lär PageRanken för sidorna sjunka och det påverkar förstås utlänkarnas kraft.

    Vad gäller min sida och kategori sökmotoroptimering, så har jag ingen aning om vad de kan spela för roll i sammanhanget, men det återstår att se 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.