Håll extra avstånd i snövädret

Att hålla rejält avstånd till framförvarande minskar risken för olyckor

Att hålla rejält avstånd till framförvarande minskar risken för olyckor

Fram till onsdag eftermiddag räknar SMHI med att det ska komma uppåt 30 cm snö längs ostkusten i Götaland och Svealand, så ska du ut och köra bil, se till att ladda med rejält tålamod.

Bromsljusen orsakar extra långa köer

Bromsljusen orsakar extra långa köer

Oavsett vilken typ av väg du åker på, så är en av de bästa sätten att undvika att bli inblandad i en olycka att hålla rejält avstånd till framförvarande bil. Sitter du i bilkö och håller avstånd till bilen framför dig, så behöver du inte bromsa i tid och otid och bidrar därmed heller inte till att göra köerna längre.

Ett annat tips, eller rättare sagt önskemål, vid bilköer är att du inte slänger dig in framför lastbilar och långtradare som lämnat en rejäl lucka framför sig. Vi försöker hålla ett långt avstånd till framförvarande hela tiden, dels för att inte köra in i arslet på er, men ännu mer för att inte behöva stanna, vilket kan vara förödande. Så länge vi håller oss rullande, så brukar det gå bra, men tvingas vi stanna ökar risken för fastkörning avsevärt.

Det är lätt att åka av vägen

Det är lätt att åka av vägen

Slänger du dig in framför en långtradare i högre hastighet och tvingas bromsa, så är det inte risk för fastkörning som är problemet, utan att långtradare inte hinner få stopp på sitt ekipage och risken är stor att du inte kliver ur din personbil levande. Krockkuddar, kondomer och p-piller hjälper föga när du får 60 ton uppkört i röven…

Ligger du bakom en långtradare och ska stanna bakom den i en korsning, så stanna några meter bakom. Risken finns att han eller hon behöver backa för att hitta bättre fäste och dessvärre syns du inte där bakom. Dessutom lär du ha andra bilar bakom dig, så måste även du backa, så skadar det inte med marginalen framför dig som ger dig ett par extra sekunder.

Sen kan du ju försöka använda blinkers (spaken till vänster om ratten) och helst innan det är uppenbart för alla andra vad det är du tänker göra, men det är nog att begära för mycket.

SvD, SvD1, DN, DN1, DN2, AB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.