Apples aktier föll trots kommande Windows 8

För höga förväntningar på Apple fick aktien att falla

För höga förväntningar på Apple fick aktien att falla

Ända sedan jag såg första bilderna av det nya gränssnittet Metro i kommande Windows 8, så har jag varit pessimistisk.

Igår installerade jag Windows 8 på min bärbara dator och sakta men säkert, så börjar jag ändra uppfattning om Windows 8.

Vad gäller Metro, så har jag än så länge samma åsikt som tidigare – att det må göra sig bra på pekplattor och telefoner, men det känns inte speciellt lyckat på datorer, varken utseende- eller funktionsmässigt och jag tror, eller har åtminstone trott, att Windows 8 kommer innebära att många fler flyr över till Apple.

Än så länge verkar detta inte hänt, med tanke på att Apples aktier föll efter deras rapport igår, som visade att förväntningarna varit högre än verkligheten, men frågan är vad som händer efter lanseringen av Windows 8 i höst.

Nu kommer ju inte denna eventuella flykt ske direkt efter lanseringen den 26 oktober 2012, men när folk ska köpa en ny dator, så tror jag fler kommer vända blicken mot Apples produkter.

Styrkan med Metro är ju att det kan köras både på datorer, pekplattor och telefoner och man kan sålunda köra sina Metro appar på samtliga enheter med Metro, men än så länge är det, relativt sett, få som har en telefon eller pekplatta med Metro som skrivbordsmiljö.

I dagsläget känns det som att det bara är ägare av Metro-anpassade produkter som tjänar på att skaffa Windows 8 och då enbart om de vill kunna använda sina appar även på datorn. Har man en iPhone eller en telefon med Android, så tjänar man ju inget på att ha Metro i datorn, såvida man inte av någon anledning föredrar att använda appar istället för ”riktiga” program.

Men jag kan inte se någon anledning att använda Metro appar på datorn istället för riktiga program, eftersom både funktionalitet och gränssnitt är begränsade i apparna, jämfört med riktiga program.

Argumentet att man kan köra samma program (appar) på alla enheter med Windows 8 tycker jag inte heller håller eftersom även riktiga program kan dela data med sina motsvarigheter i Metro världen. Detta är ju inget som begränsas av gränssnittet, vilket är uppenbart med t ex. Wordfeud som finns till iPhone, Android, Windows Phone 7 och Windows 8 Metro.

Det spelar ingen roll vilken telefon du eller din motspelare har – Wordfeud har inga problem att dela data mellan plattformarna.

SvD, DN, DN1, GP, IDG, SvD1

5 kommentarer

 • Johnny

  Att användare skulle välja Mac för att slippa Windows 8 och Metro verkar helt orimligt, och det tror jag bara är en slutsats som du drar från faktumet att du själv är sur för att Windows 8 inte är Windows 7. Det finns ingen datorköpare som ser Windows 8 och säger ”Nej, usch vad fult Metro är!” och sedan lägger till 5000 kronor för att få en Mac. Är du förresten medveten om att OS X i de senaste versionerna blir allt mer likt iOS? Så det är inte bara Windows som går mot ett vad du kallat ett gränssnitt för mobiler, det gör OS X också och har gjort ett bra tag.

 • Miltons Bitch

  Jag erkänner att jag är lite sur över att Metro ser ut som skit, att den traditionella skrivbordsmiljön i Windows 8 ser sämre ut än i Windows 7 och att jag har nästan noll koll på hur iPhone och OS X ser ut, men jag är helt övertygad om – och anser – att det är snyggare i Apples värld än i Microsofts kommande värld.
  Nu är inte utseendet allt, men som jag lärt mig efter att ha läst Steve Jobs biografi, så betyder det väldigt mycket.

  Vad kallar du Metro för, om inte ett gränssnitt för plattor och telefoner? Är det den ultimata skrivbordsmiljön för datorer med höga prestanda, stora skärmar, riktiga tangentbord och mus?

 • John

  Jag har en Nokia Lumia 800 och där passar Metro gränssnittet perfekt. Att Windows 8 inte är optimalt på en desktop eller laptop är nog Microsoft medvetna om också.
  Noterbart är att de har förlängt supporten för Windows 7 till år 2020. Den blir nog basen i många företag en lång tid framöver. Även för hemanvändaren med en dator som har tangentbord och mus.
  Men eftersom smartphones och pekplatteförsäljningen kommer att öka måste MS ha nåt för dessa enheter också.

 • Miltons Bitch

  Jag förstår att Microsoft satsar hårt på telefoner och pekplattor, men det jag inte förstår med Windows 8 är varför man valt att göra det traditionella gränssnittet (för stationära och bärbara datorer) sämre (fulare) än i 7:an och varför man tagit bort startmenyn. Den är ju knappast i vägen när man befinner sig på Skrivbordet och det är ju lättare att starta ett program från Startmenyn än genom att hoppa in i Metro.

  Skulle det vara så att man har det eftersökta programmet på Metros startsida, så går det ju snabbt att hitta det, men kan du lika väl ha haft en genväg på sitt traditionella skrivbord…

  Hade man valt att behålla Skrivbordsmiljön från Windows 7 och optimerat den för bättre prestanda (hårdvaruaccelererat), så hade jag inte haft några som helst tveksamheter om att uppgradera till Windows 8, men nu är argumenten bättre prestanda i en fulare version av den traditionella Skrivbordsmiljön och tillgång till Metro.

  Att få tillgång till Metro på datorn, är inte något som jag bryr mig speciellt mycket om, speciellt inte då jag inte har någon Windows Phone.

  Tycker dock att det är positivt att det sker lite större förändringar och jag är säker på att det som inte är helt bra idag, blir bättre med tiden.

 • Det har gått spikrakt upp länge, någon gång måste aktien slå i taket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.