Windows 8 på min bärbara dator

Gränssnittet Metro i Windows 8

Gränssnittet Metro i Windows 8

Idag bestämde jag mig för att installera Windows 8 Release Preview på min bärbara dator.

Under de senaste månaderna har jag kört Linux Mint 12 KDE på min bärbara dator, men nu kände jag för att testa något nytt. Först tänkte jag installera en annan version av Linux Mint 13, nämligen Linux Mint 13 Maya Xfce, men så bestämde jag mig för att ge Windows 8 ännu en chans.

Det jag har insett sedan mitt förra korta test av Windows 8, och framför allt efter att ha läst lite andra recensioner och åsikter om Windows 8, är att de flesta kommer att befinna sig i den vanliga skrivbordsmiljön.

Det jag funderar över är varför man då ska ha Metro och vad som kan vara fördelen med det och det var väl främst denna nyfikenhet som gjorde att jag valde att installera Windows 8 istället för Linux Mint Xfce.

Installationen av Windows 8 gick väldigt smidigt och trots att min bärbara Acer har flera år på nacken (tror jag köpte den 2005 eller 2006), så gick installationen på drygt 10 minuter.

Däremot upptäckte jag en synnerligen irriterande sak ganska tidigt – att det inte gick att inaktivera klickfunktionen på touchpaden/pekplattan utan att ladda drivrutiner manuellt.

I Linux fanns denna funktion (att kunna stänga av klickfunktionen på pekplattan) med från början och tro det eller ej, men detta var faktiskt den största anledningen till att jag behöll Linux Mint på min bärbara dator under så många månader.

Nu har jag i alla fall installerat drivrutiner för pekplattan och därmed kunnat stänga av klickfunktionen. Jag har två separata knappar för att höger- och vänsterklicka och föredrar att använda dessa istället för att klicka på pekplattan, som jag enbart använder som mus.

När jag skriver, så kommer jag åt pekplattan med jämna mellanrum och är den klickbar, så hamnar markören på lite alla möjliga ställen vilket är synnerligen irriterande.

Traditionell skrivbordsmiljö under Windows 8

Traditionell skrivbordsmiljö under Windows 8

Jag sitter just nu och skriver det här inlägget i Windows 8 och under princip hela tiden befinner jag mig i den traditionella skrivbordsmiljön som man känner igen från Windows 7, med skillnaden att Windows 8 har ett fyrkantigare utseende som mer påminner om Windows 95.

Fönster utan rundade hörn i Windows 8

Fönster utan rundade hörn i Windows 8

Fönster med rundade hörn kräver mer datorprestanda, men dagens datorer har inga problem med detta, så jag förstår inte riktigt varför man valt att ta bort de rundade hörnen. Det ser onekligen mycket bättre ut med rundade hörn, både på fönster, ikoner och knappar och jag tycker det är synd att man valt bort detta till förmån för bättre prestanda, eller vad nu anledningen annars kan vara.

I Metro är allt extremt fyrkantigt, färgfattigt och trist för övrigt, men varför begränsa den vanliga skrivbordsmiljön som trots allt enbart är till för datorer med goda prestanda och inte för telefoner och pekplattor med begränsade prestanda?

Den borttagna Startmeny har det skrivits mycket om, men jag kan inte påstå att jag saknar den speciellt mycket, så länge jag har Aktivitetsfältet med mina mest använda program och samtliga aktiva program.

Jag använder sällan Startmenyn i Windows 7 och de gånger jag gör det är för att starta något program som jag sällan använder.

I Windows 8 måste man gå över till Metro för att få fram program som man inte har antingen på Skrivbordet eller i Aktivitetsfältet. Känns som att jag kan leva med det, så länge jag fortsätter använda Windows 8.

Nu har jag suttit ett par timmar med Windows 8, men jag har hittills inte varit i kontakt med Metro speciellt många gånger och det känns onekligen bra eftersom jag inte tycker om det gränssnittet varken utseende- eller funktionsmässigt, men det besvarar ännu mindre frågan om varför Metro ska finnas med för datorer.

Vad är den stora fördelen med Metro, förutom i telefoner och pekplattor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.