Aeneiden – Sagan om Aeneas – Sång XII

Sammanfattning av den tolfte sången

Den vändning striderna nu tagit framkallar den yttersta oro bland latinerna, vilkas huvudstad synes blottställd för Aeneas, som är i antågande med växande skaror och stegrat mod efter de vunna segrarna. Då Turnus ser, att latinernas ovilja börjar vända sig mot honom såsom olyckornas upphov, erbjuder han sig att låta striden avgöras i tvekamp mellan honom själv och Aeneas. Den gamle konung Latinus såväl som hans gemål Amata avråder ivrigt, då de anar att Turnus härigenom skulle gå en säker död till mötes. Turnus, tapper och stolt, låter sig inte bevekas, även om även han anar döden. Aeneas mottar och accepterar utmaningen.

Men uppeggad av Aeneas oförsonliga fiende Juno föranleder nymfen Juturna i en antagen krigarskepnad latinerna att åter bryta fördraget och inleda våldsamheter. Aeneas söker i godo återställa lugnet, men blir i samma ögonblic svårt sårad av en pil och måste föras till sitt läger. Under tiden pågår den återuppblossade striden. Aeneas sår är farligt, och pilspetsen kan inte ens tas ut. Venus ingriper då på ett underbart sätt, och Aeneas kan med stärkta krafter återvända.

Nu förföljer han Turnus, som av nymfen Juturna, förvandlad till körsven, länge köres i allehanda svängar utan att kunna hinnas ifatt. Förbittrad över detta och det brutna fördraget börjar Aeneas med sin här ett våldsamt anfall på Latinus kungastad, som verkar hjälplöst hemfallen åt undergång. Drottningen Amata, Turnus inflytelserikaste hjälparinna, begår i sin förtvivlan självmord. Turnus skyndar fram till stadens försvar och erbjuder sig ännu en gång, när han nu varsnar Aeneas, till envig med denne.

Enviget antas på nytt, äger rum och utfaller så, att Turnus blir slagen. Hans bön om förskoning är Aeneas just i begrepp att bevilja, då han råkar få se, att den besegrade fienden bär den tappre och begråtne ynglingen Passas bälte, vilket han tagit som byte, då han dödade dess ägare. Härvid upptänds Aeneas oblidkeliga vrede och Turnus öde är beseglat. Med hans död för Aeneas hand och som ett dödsoffer för Pallas slutar Aeneiden.

Aeneiden – Sång XI

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.