Aeneiden – Sagan om Aeneas

Aeneiden, Sagan om Aeneas, är ett storverk författat av Publius Vergilius Maro (70 – 19 f.Kr) mellan 29-19 f.Kr. Den är skriven i vers och kan därför upplevas som något svårläst för den som inte uppskattar poesi – mig själv inkluderad – men ju mer jag läser, desto mer fängslad blir jag av språket. Jag vill verkligen uppmana dig att läsa verket, som finns att låna på biblioteket eller att köpas på Adlibris.

Aeneiden är berättelsen om den Trojanske hjälten Aeneas och det hela utspelar sig innan Rom och Romarriket bildades, c:a 1.200 f.Kr. Vi får följa Aeneas flykt från det brinnande Troja, hans flykt över haven som tar honom till Sicilien och Karthago innan han tillslut når Italiens kust, där nya äventyr och strider äger rum.

Här nedan följer mina sammanfattningar och skildringar av de tolv olika sångerna som Vergilius Aeneiden är uppdelad i. Vissa av sångerna har jag skrivit mer om medan andra består av kortare sammandrag och i skrivande stund återstår en hel del skrivarbete, främst vad gäller de sista sångerna. Boken jag använt som källmaterial är Johan Bergmans översättning från 1921.

Innehållsförteckning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.